fredag 22 maj 2015

Knäppetinor, äggostformar och ekor.


I Bohuslän finns en tradition att tillverka mycket i trä. Det är en del av kulturen.

Kunskapen överförs från generation till generation. Men det räcker inte längre utan  studieförbunden och entusiaster spelar här en viktig roll genom att erbjuda kurser i hur man tillverkar  äggostformar, knäppetinor och andra gamla bruksföremål, som tidigare fanns i alla hem på den stora ön i väster.

Det samma gäller i övriga Bohuslän även för traditionell tillverkning av ekor och snipor.

Men  Orust är ett undantag. Här har man ett gymnasium med inriktning på båtbyggeri. Det finns vad matte vet endast ett företag som fortfarande tillverkar den gamla typen träbåtar. Medans öns stora båttillverkare använder plastskrov och dom efterfrågar inte kunskapen om hur en klinkbyggd båt ska byggas och struntar i den viktiga kunskapen om fördelen med att båten är spetsgattad.  Och sprisegel som matte en gång hade på sin segeleka. Nej sånt har förpassats till öns historia och kultur. Inget som kan tillverkas för att försörja sin byggare.

Trots detta vill dom styrande på Orust att man ska satsar några miljoner på att köpa in den byggnad där båtbyggargymnasiet idag är inrymt.

Det kunde man naturligtvis göra om man hade haft råd.

Men Kommuninvest, kommunernas långivare, var här för några veckor sedan och efterlämnade ett kreditbetyg för kommunen på 7. Och den där förhatliga lilla pluttön söder om den stora vackra ön i väster fick ett betydligt bättre kreditbetyg. Om matte inte minns fick dom en tvåa. Och detta på en skala mellan ett och tio och där ett är bäst. Det innebär att kommunen inte får låna mer pengar. Och då måste man göra precis som här hemma i Myckleby prioritera.

Centerns starka kvinna sa i en intervju i Västnytt att dom nya 28 miljonerna till Henåns skola inte skulle drabba skattebetalarna.

- För vi senarelägger andra investeringar

Säger man så, så har man inte mycket kunskaper om ekonomi.

Matte blev uppläxad av kommunchefen i fullmäktige i höstas för att hon ville ha ett klart besked om han verkligen kunde lova att skolan skulle öppnas hösten 2015, som då var löftet. Något svar fick hon inte.

Och nu har man senarelagt återflytten till hösten 2016. Man påstår att det gör man för att det passar verksamheten bättre. Men det tror inte matte på. För det kostar runt en och en halvmiljon kronor för varje månad som man senarelägger återflytten.

Matte tror att man senarelägger för att man helt enkelt äntligen inser att man inte får låna och då gäller det att flytta fram så mycket det går.

Men varför då i detta läge göra en ny investering. Låt vara att det bara rör sig om tre miljoner samt underhållskostnader för i storleksordningen 700 000 inom en 2-3årsperiod för  bland annat ventilationssystem. Men många bäckar små…
Och detta för en utbildning som väldigt få efterfrågar. Och det finns en alldeles utmärkt snickeriutbildning på Östrabo Uddevallas gymnasieskola. 

Vet ni vad matte tror? 
Jo hon tror att precis som med konstgräsplanen i Gilleby. Ni vet dom som fick ett amorterings- och räntefritt lån trots att ansökan kom in efter beslut och diverse andra konstigheter.

Någon har varit ute och lovat. Ärendet har diskuterats i någon korridor eller i någons rum. Och nu gör man allt för att infria sitt löfte.

Så nu undrar matte, som är en varm förespråkare för jämställdhet, när även sådant hantverk som företrädesvis utövas av kvinnor kommer att gynnas på samma sätt.

När kommer det ett gymnasium med inriktning på äggostformar, knäppetinor och lapptäcken

Undrar

Den fyrbenta blondinen   



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar