torsdag 28 maj 2015

Ska verkligen en gammal träbyggnad vara viktigare än socialarbetarnas arbetsmiljö?



Den stora ön i Väster har inga pengar och ingen kreditvärdighet. Så låna mer pengar går inte. Då blir det att prioritera.

Så på onsdagens kommunstyrelsen skulle man bland annat besluta om en budget, skjuta på vissa investeringar samt köp av båtbyggargymnasiets lokaler.

I majoritetens budgetförslag kan man läsa under rubriken Medarbetare:

" Det är viktigt att Orust som attraktiv arbetsgivare kan både nyrekrytera och behålla kompetent personal…"

Och hur omsätter den styrande majoriteten nu detta till konkret handling?

Jo, man skjuter på en investering för att bygga om lokalerna för omsorgsförvaltningen. En ombyggnad som av arbetsmiljöskäl krävts under flera år.

 I januari hade skyddsombudet tröttnat och den 15 mars kommer efter inspektion en underrättelse från Arbetsmiljöverket. Där  konstaterar man att säkerheten för personalen har stora brister och att lokalerna måste byggas om. Sekretessen för besökare kan inte heller garanteras.

Matte minns hur det var när hon var socialchefska på den stora ön i väster. Det var inte vanligt med hot och våld, men det förekom redan då. Hon minns det som idag när plötsligt helt utan förvarning en äldre man,  som satt på andra sidan skrivbordet, drog kniv och riktade den mot henne. På den tiden var matte 25 kilo lättare och 25 år yngre. Och mannen var inte lika snabb. Så ingenting hände. Och på den tiden fanns det polis på ön. Men han var ute och joggade, för det hade han enligt egen utsago rätt att göra på arbetstid och ville dessutom inte komma ensam. Men det är en annan historia.

Med detta vill matte bara ha sagt att detta med säkerhet är en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb och gör inte arbetsgivaren allt för garantera personalens säkerhet så är man ingen attraktiv arbetsgivare.

Men nu har den styrande majoriteten förslagit att investeringen för ombyggnaden för att få en säkra och funktionella lokaler ska senareläggas. Visserligen skyller man på tidsbrist men det finner vare sig matte eller facken som acceptabelt.  

"SSR och Vision anser att denna fråga är av så avgörande betydelse för våra medlemmars hälsa och säkerhet att man inte bör anpassa tidsfristen till kommunens rutiner, utan att kommunen snarare får anpassa sina rutiner med möten och annat till den angivna tidsfristen. Skulle det inträffa oförutsedda händelser får man i så fall ta hänsyn till dessa om och när de inträffar."

Men vad som däremot kan inrymmas inom befintlig ram är investeringen att köpa huset där Båtbyggargymnasiet är inrymt. Vad som menas med befintlig ram och var man hittar den ramen har matte inte lyckats klura ut.

En investering på runt tre miljoner. Att köpa det gamla huset. Mer än vad det skulle kosta att se till att socialarbetarna får trygga och ändamålsenliga lokaler.

Politik är att vilja och att välja.

Och om man nu absolut ska ha kvar Båtbyggargymnasiet, trots att få efterfrågar utbildningen,  så borde man kollat om det inte finns andra lösningar än att dra på sig ytterligare ett hus i behov av underhåll.

Så det är bara att konstatera

 En gammal träbyggnad är viktigare än socialarbetarnas arbetsmiljö

Tänker

Den fyrbenta blondinen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar