tisdag 1 september 2015

Vem bestämmer egentligen i kommunen?




- " Jag har också bett om ursäkt för detta" säger kommunalrådskan  " Men tillägger att hon har ansvar för budgeten och det skulle kosta 60 000 att kalla samman till ett fullmäktige vars ärendelista inte gjorde det motiverat." Lokaltidningen 1 sept


Intressant tycker matte.

Undrar vem eller vilka hon bett om ursäkt. I vilket fall som helst har inte matte som sitter i fullmäktiges presidium fått någon ursäkt. Men å andra sidan fick hon mejlet om beslutet heller så..

Så på en punkt kan matte ge kommunalrådskan rätt. Hon beskriver vidare i tidningen "det hela som ett resultat av dålig kommunikation."

Precis så är det. Matte känner sig som en repig grammofonskiva från 40-talet när hon ännu en gång påminner om kommunalrådskans honnörsord när hon tillträdde.


" ödmjukhet, lyhördhet och öppenhet."

Men matte tycker nog att

" all animals are equal but some animals are more equal."


är en riktigare beskrivning.

För det är bara att konstatera att matte tillhör inte dom som är mer jämlika i kommunalrådskans värld.

Visst alla kommunens verksamheter behöver spara pengar. Men demokrati måste få kosta. Och  fullmäktiges presidium är ansvarig att hålla så hårt som möjligt i sitt anslag och inte överskrida det som finns budgeterat. Men att ställa in ett fullmäktige beslutar dess ordförande om. En självklarhet som matte inte fattar att kommunalrådskan inte var klar över. 
Och personligen tycker matte att det är märkligt att det i en kommun med så stora problem som Orust inte finns ärenden till dess högsta beslutande organ.

  
Det finns annat som matte också undrar över. Vem, hur och var fattar man egentligen beslut på den stora ön i väster.

På fullmäktiges möte i augusti var ärendet om ett nytt tak till ridhuset i Henån uppe för beslut. Men man fattade inte beslut i sak utan

"Christer Hellekant (MP) yrkar på återremiss av ärendet för fortsatt utredning, där
ambitionen, att taket skall åtgärdas, klart framgår.
Kommunfullmäktige beslutar enligt Christer Hellekants förslag."

Detta är alltså ett ärende som matte trodde skulle komma upp på fullmäktige i september. För det sas ju att det var viktigt att det snabbt fattades ett beslut innan hösten. Och som det regnar nu borde ju taket upp.

Men då säger rykten i maktens korridorer att ärendet ska inte upp på fullmäktige igen. Beslut ska fattas någon annanstans.

Märkligt tycker matte. Men egentligen är det inget ärende för fullmäktige utan det hade kommunstyrelsen kunnat besluta om. Men om man nu skickar upp det till kommunens högsta beslutande organ och dom återremitterar det. Så måste det enligt mattes sätt att tolka kommunallagen upp till fullmäktige för beslut igen.

För om fullmäktige velat att kommunstyrelsen eller någon annan skulle ta beslutet så hade man ju kunna besluta om det istället.

Och så kom detta också.

Förra veckan kunde matte i Orust Tjörn tidningen under rubriken. " Orust kommun kan synas på Facebook?

" - Vi kommer att ha sociala medier som en informationskanal. Att ta steget dit innebär dock att det kommer krävas vissa resurser för att kunna ha koll på inlägg och kommentarer. Säger kommunchef Jan Eriksson."

Detta är ett förslag som matte tycker är jättebra. Och hade förvaltningen haft fria tyglar att inom uppdraget att informera om sin verksamhet. Så hade matte inte protesterat.

Men när en kompis till matte 2012 motionerade om att

 " Kommunen ska finnas på sociala medier."


Så blev beslutet:


"Anser kommunstyrelsen (då detta egentligen är en kommunstyrelsefråga) att det ändock är påkallat att skapa ytterligare en informationskanal i form av facebook, så krävs det en tydlig vision, en tydlig strategi samt hur kommunen skall hantera påfrestande publika situationer"

Och i och med detta ansågs motionen besvarad.

Så i mattes värld krävs det en vision och en tydlig strategi innan man kan starta en facebooksida.
För matte anser att i en demokrati måste man respektera fattade beslut. Hur tokiga man än tycker dom är. Och fullmäktige är den högsta beslutande församlingen och kommunstyrelsen ska verkställa dess beslut.

Och till sin hjälp att kolla att kommunstyrelsen verkligen sköter sitt uppdrag har fullmäktige sina revisorer.

Så Vem bestämmer egentligen i kommunen?


Undrar den fyrbenta blondinen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar