torsdag 31 december 2015

Finns det möjligen ett julevangelium för Orust?


Evangelium betyder glädjebudskap och ett glädjebudskap är något som den stora ön i väster behöver.
Men i årets sista Lokaltidning kan man läsa motsatsen på insändarsidan :

"Orust budget för 2016 är ett dåligt nyårsbudskap."

Gunnar Persson från Kastet ger som vanligt en genomtänkt och nyanserad bild av en kommun i  förfall.

Men han gör det lätt för sig. Precis som för många andra protestanter, som har synpunkter på vad som är fel på Orust,  anser han att någon annan ska fixa det. Så funkar inte en demokrati. Visst kan man ställa sig utanför partipolitiken och försöka bilda opinion. Men man kan aldrig kräva att några andra ska driva ens åsikter om man inte lyckats övertyga någon förtroendevald om att man har rätt.

Men tillbaka till insändaren. För trots att det så klart sas i debatten och av fullmäktiges ordförande att beslutet i december, som Gunnar Persson refererar till, inte var antagande av en budget för 2016.
Det var en budgetjustering av majoritetens antagna budget. Ingenting annat är justeringar av denna skulle diskuteras. Alltså ingen budgetdebatt. Så kritiserar Gunnar Persson oppositionen för att inte lagt något förslag eller deltagit i debatten.
Men det är fel att påstå att inte Alliansen för Orust har lagt en budget eller inte deltagit i årets budgetdebatt. Men den var i juni inte nu i december. I juni la Alliansen ett budgetförslag som röstades ner. Att då komma med andra justeringar än dom som majoriteten förslagit till en budget, man röstat emot,  är totalt meningslöst. Majoriteten har antagit en budget som dom tror på. Matte anser att den är underbudgeterad och orealistisk.

 Kommunalrådskan sa redan i början på året och har sedan upprepat flera gånger att alla stenar ska lyftas på och det ska tas till krafttag för att få en budget i balans.

Idag är det nyår. Och vad matte vet blev det av besparingar inte ens en tummetott.

Men så är det i ett demokratiskt samhälle. Det är den styrande majoriteten som bestämmer över den protesterande minoriteten. Allians för Orust dvs moderater, liberaler och kristdemokrater la i juni sitt budgetförslag. Men förslaget röstades ner av majoriteten. Och det var alltså då som årets budgetdebatt hölls. Nästa budgetdebatt inför budgeten för 2017 blir i juni 2016 om man inte majoriteten ändrar det så kallade årshjulet.

Men vad kommunen skulle behöva. Är en frälsare. Eller kanske räcker det med tre vise hen? Fast det tror egentligen matte redan finns i ledningen för kommunen.

Men när dom inte har tillräckligt med lojala följare implementerar, som det så vackert heter idag, deras beslut, så händer ingenting.

Matte tror att egentligen har kommunalrådskan oppositionsrådet och kommundirektören gemensamt den kompetens som behövs för att vända skutan Orust på rätt köl.

Men dom har inte ens chans. För alla tre har var sin illojal organisation, där småpåvar har sin egen agenda. Så det saknar den lojalitet dom så väl behöver.

Inom majoriteten finns inte bara HSB, som i dagens tidning säger att vi uppfyller lagen och erbjuder förskoleplats inom fyra månader. Visserligen inte i Svanesund där barnen bor, men någonstans på ön. Helt lagligt men det är nog knappast ett effektivt sätt  att försöka få inflyttning av barnfamiljer till Svanesund. En ny förskola prioriterar inte HSB. Men ett båtgymnasium där inga Orustbo går.

Så att få hela majoriteten med på tåget är ett omöjligt uppdrag för vår kommunalrådska. På senaste fullmäktige togs till exempel ett beslut om att sälja Bilhallen i Henån. Alla röstade för. Men alla hade nog inte läst handlingarna eller så hade man fattat beslut men inte dess innebörd. Så nu är vissa i majoriteten  i opposition mot sitt egna beslut.

Och oppositionsrådet. Han har nog både vilja och förmåga. Men när det inom det egna ledet finns dom som anser sig mer lämpade så lär det inte bli lätt. Och där arvoden och egna makten går före Orustbornas bästa.

Och kommunchefen. Det verkar inte som om han har hela organisationen med sig. På vissa småpåvar har tuppkammen vuxit sig alltför stor. Så här liksom inom politiken finns det bromsklossar som är övertygade om sin egen förträfflighet och som stoppar allt som inte går deras väg.

Så matte undrar bara. Vart hamnar beslut och förslag som inte gillas? Och vart tog till exempel förslaget med att satsa på rehabilitering inom äldreomsorgen vägen? Ja, inte var det den politiska organisationen som stoppat denna utveckling. Och varför kan ingen svara på vart den nye dynamiske äldreomsorgschefen tagit vägen? Ingen matte frågar säger sig veta.  För det kan väl inte vara så att hans erfarenhet från privat omsorg och hans kompetens inte passade dom orustska skorna.

Matte tror att Orust har svenskt rekord i att på nolltid omvandla nyanställda fantastiska chefer till dess motsats.

Så matte tror att tre vise hen som kan utföra något i Orust är ännu mer otänkbart att en Jungfrufödsel.

Så Gott nytt år och ett hopp om ett bättre 2016 för Orust kommun och dess invånare önskar sig



Den fyrbenta blondinen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar