lördag 30 september 2017

Svensk Näringsliv lägger Orust företagsklimat på plats 267.



"Under tisdagen presenterade Svenskt Näringsliv sin årliga ranking över hur företagsklimatet är i Sveriges 290 kommuner. Orust kommun hamnar på plats 267 och har sedan förra året fallit tre placeringar. Tjörns kommun tappar också i rankingen och går från plats 93 till 134. Stenungsunds kommun hamnar på plats 61 men har fallit åtta placeringar sedan förra året. Lokaltidningen STO

Placeringen för den stora ön i väster förvånar inte matte. Att bygga upp ett förtroende tar lång tid men för att rasera krävs bara ett misstag. Och enligt mattes sätt att se det  hela så har  företagare och entreprenörer på Orust under många år nonchalerats av kommunens politiker och tjänstemän.

Här ett exempel på vad matte menar.

Sillfabriken i Ellös behövde någon gång för en femton, tjugo år sedan bygga ut sin kaj. Men hade inte ekonomi att klara det själva, så man vände sig till kommunen och bad om hjälp.

På den tiden kunde man nämligen få statsbidrag för sådana investeringar. Men kravet var att kommunen ägde marken.

Så sillfabriken och kommunen kom överens om att företaget skulle sälja kajen till kommunen. 

Samtidigt upprättade man ett avtal som innebar att företaget under en tioårsperiod hade möjlighet att köpa tillbaka kajen. 

Man reglerade även till vilket pris återköpet skulle ske och att företaget skulle betala tillbaka statsbidraget om staten så krävde.

Men när företaget inom den angivna tioårsperioden ville köpa tillbaka kajen sa kommunfullmäktige nej.

Det kunde man göra eftersom avtalet var olagligt. 

Man kan nämligen inte avtala om optioner när det gäller fast egendom.

Det matte undrar över, men inte fått svar på är: 

Var kommunjuristen som skrev avtalet ovetande om detta? Troligen inte eftersom matte som bara har proppen i juridik vet detta så måste rimligen en jur kand ha full koll. 

Och var kommunalrådet införstått med att man vilseförde företaget? Eller fick politiken veta detta först när sillfabriken ville utnyttja sin optionsrätt?


Och ärendet pågår fortfarande. I septemberprotokollet från  kommunstyrelsens arbetsutskott kan man läsa följande.


"Markförvärv Ellös kaj Sweden Pelagic Ellös AB har fört en långtgående diskussion om Ellös kaj med Orust kommun. Kan nyttjas i dagsläget av företagets och andra företagares verksamheter. Ett flertal företag inom kommunen är beroende av att detta existerar för att kunna bedriva sina verksamheter. Sweden Pelagic Ellös AB har för avsikt att lägga ut en längre flytbrygga från kajen för att större fiskebåtar ska kunna angöra och lossa fångst, samt att lyftverksamheten och andra företagare lättare ska få tillgång till befintlig kaj."
"Kristina Svensson (MP) föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott besluta att Ellös kaj ska kvarstå i kommunens ägo. Veronica Almroth (L) föreslår kommunstyrelsens arbetsutskott besluta att sälja Ellös kaj. Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutar enligt Kristina Svenssons (MP) förslag. Veronica Almroth för liberalerna reserverar sig mot beslutet."

Inte ett ord om bakgrunden. Att kommunen, som matte ser det, lurat tidigare ägare av företaget att sälja sin kaj. Med löfte om att dom hade rätt att köpa tillbaka den när dom fick ekonomiska möjligheter.

Hade matte nu varit ledamot av arbetsutskottet och haft att fatta beslut på det underlag som fanns på bordet för någon veckan sedan, så hade hon också sagt nej till att sälja kajen. Det är rimligt att en kaj förblir  i allmän ägo. Men med vetskap om bakgrunden, så tycker matte det är rimligt att låta företaget köpa tillbaka sin kaj. 

Visst man kan tycka att företaget själva borde anlitat en advokat. Men det är just det som är poängen. Man ska kunna lita på sin kommun. Kommunen ska företräda dom som bor och driver företag på ön, inte motarbeta dom.

Har man, som matte, hört denna och många andra liknande historier om hur företagare som skapar arbete och välstånd här på ön behandlas av kommunens politiker och tjänstemän, så är man inte förvånad över den dåliga placeringen i rankingen av företagarklimatet på öa.


Alltså inte konstigt alls att Svensk Näringsliv rankar Orust som nummer 267 av 290 kommuner.


Jo lite kanske. Nämligen att det finns 23 kommuner som är ännu sämre.


Tänker två fyrbenta blondiner


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar